Wat een dilemma, al dat gedoe met Facebook…

Ik dacht door geen persoonlijke dingen (meer) op Facebook te plaatsen, dat het wel meeviel met het verzamelen van privacy gevoelige gegevens. Maar, het verzamelen van persoonlijke gegevens en het gebruik/misbruik daarvan blijkt véél verder te gaan… Door alleen al op het internet te surfen en websites te bezoeken, worden gegevens verzameld over interesses en soms zelfs op eigen initiatief van bedrijven (en verzekeraars) doorgestuurd naar Facebook. Hiermee worden profielen gemaakt, waardoor je in al je ‘zoekopdrachten’ steeds gerichtere informatie te zien krijgt, waarmee jij (als individu) bewust te beïnvloeden bent…

Toen me dat duidelijk werd, heb ik meteen de Facebook-knop van mijn website gehaald. Ik wil Facebook niet faciliteren in het verzamelen van informatie. Het is een druppel op een gloeiende plaat, ik weet het. En er zijn meer grote bedrijven, die op vergelijkbare manieren werken, maar het is een begin.

Nadat ik eind vorig jaar al had besloten om mijn persoonlijke FB van mijn telefoon te halen en FB op mijn ipad ergens achteraf in een folder had geplaatst, is mijn gebruik van FB drastisch afgenomen. Na alle commotie van afgelopen dagen/weken heb ik besloten om mijn persoonlijke FB-pagina volledig te verwijderen. Doordat deze gekoppeld is aan mijn zakelijk FB-pagina, wordt tegelijkertijd mijn FB-pagina van Mesoforte door Facebook zelf verwijderd. Dat besef hield me eerst nog tegen, maar over die drempel ben ik inmiddels heen. Voor mij was het antwoord op de vraag “Wil ik verworden tot een verzameling data, of proberen beschikking te houden om mijzelf als individu, met de vrijheid om van inzichten te veranderen en mijn interesses aan te passen?” duidelijk. Nee dus. Ik wil geen verzameling data worden. En ja, ik wil vrij zijn om mijn gedachten, interesses, etc. aan te passen en zelf te bepalen wat mijn privacy inhoud.

Voorlopig hou ik mijn Mesoforte-account op Instagram nog in stand. Ik weet het…, Instagram is ook van Facebook. Instagram wordt op dit moment (voor zover bekend, nog) niet gebruikt voor tracking pixels. Als ook dat gaat gebeuren, zal ik ook Instagram verlaten.

Dank voor jullie betrokkenheid en reacties op mijn berichten op Facebook. Wellicht tot ziens op Instagram, in de praktijk of elders.

En fijne dag, geniet van de lente, je vrijheden en elkaar!

Share Button
Posted in: Algemeen.
Last Modified: April 16, 2018